ESB:ssä rajoja vahtii pian Hawk-Eye

Maailmalla rajatuomiot ratkoo Hawk-Eye tietokonejärjestelmä, joka on käytössä vain suurissa ja rahakkaimmissa kilpailuissa, sillä järjestelmää ei pikkurahalla saa. Aasiassa on nyt kehitetty vaihtoehtoinen, mutta yhtä erehtymätön haukansilmä, jonka kustannukset ovat vain murto-osa kalliin tietokonejärjestelmän hinnasta. Rajoja vahtivat Aasian kisoissa yhä useammin oikeat haukat. Linnut koulutetaan poikasesta alkaen tunnistamaan rajat ja ne näkevät erehtymättömän tarkasti, onko pallo ulkona vai ei.

ESB:ssä on jo pitkään luotettu aasialaiseen osaamiseen, kun indonesialainen Imam Teguh Santoso on toiminut seurassa valmentajana. Juuri Santoson kautta seura on ollut yhteydessä Indonesian haukkojen maahantuojaan ja saanut jo testikäyttöön muutaman tarkkanäköisen siivekkään.

Hawk-eyeUli2

Linnuilla on laatutae, kertoo seuran valmennuspäällikkö Sami Parikka. – Toistaiseksi yksikään haukoista ei ole erehtynyt tuomiossaan. Niitä on käytetty ESB:n edustusryhmän harjoituksissa jo useamman kerran.

Kuinka haukat sitten ilmaisevat tuomionsa? – Kun pallo on ulkona, ne levittävät siipensä levälleen, kertoo Parikka levittäen hänkin kätensä sivuilleen. – Haukalla on oma tähystyspaalunsa aivan tuomarintuolin vieressä, josta se näkee koko kentän. Nelinpeleissä olemme käyttäneet kahta haukkaa.

Uutta Hawk-eye -systeemiä tullaan käyttämään myös seuraavissa ESB:n eliittikisoissa, tosin vain valioluokan peleissä. Seuralla on toistaiseksi käytössään ainoastaan muutama lintu ja nekin tarvitsevat pitkien ottelupäivien aikana ruoka- ja lepotaukoja. Jatkossa haukkoja tullaan todennäköisesti hankkimaan lisää.

Hawk-eyeUli1
Teksti ja haastattelut: Karo
Kuvat: Uli